Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: İslamda Tesettürün Temeli  (Okunma Sayısı 341 defa)
EmoRfoGirl
Newbie
*

:::YaşaMak Ve BerAbErİndE ÖlmEk:::

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 04, 2008, 12:49:27 ÖÖ »

İslamda Tesettürün Temelleri

İslam'da kadının konumuyla ilgili olarak çağımızda en çok tartışılan konu, kadının örtünme meselesidir. Kur'an'da :
"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir."
(Ahzab: 59),
"Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüzkadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz."
(Nur: 31)

Gerek bu ve gerek benzeri ayetler ifade tarz ve üslubu gerekse Hz.Peygamber zamanında uygulamalar, kadınların örtünmesinin, tavsiye kabilinden veya örf-adete veya sosyalkültürel şartlara bağlı ahlaki çerçevede bir hüküm olmaktan öte dini ve bağlayıcı bir hüküm olduğunu göstermektedir. Çağımıza kadar bütün İslam bilginlerinin anlayışı ve asırlar boyu İslam ümmetinin uygulaması da bu yönde olmuştur.

Örtünme konusunda kadınlara ağır bir sorumluluk yüklendiği ortadadır. Bu kadını koruma, yüceltme ve ona toplumda saygın bir yer kazandırma çabasının bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Utanma ve örtünme, canlılar içinde sadece insana has bir özelliktir.

İslam bilginlerinde ortak görüş, kadınların el, yüz ve ayak hariç örtünmeleri gerektiği üzerinde ağırlık kazanmıştır. Ancak örtünmenin renk, üslup ve şeklinin toplumların gelenek, zevk ve imkanları ile bağlantılı olacağı, bu sebeple de bölge ve devirlere göre farklılık gösterebileceği açıktır.

Cahiliyet devrinde Arap kadınlarının iki adeti vardı :

Başörtülerini başlarına örtüp iki omuzları arasında arkaya doğru sarkıtarak boyunlarını tamamen, göğüslerininde bir kısmını açık bırakırlardı.
Süslendikten sonra evlerinden çıkıp yabancı ereklerle karışık gezip otururlardı.

İslam'dan sonra, Medine'de hicab ayeti gelene kadar bu iki adet devam etti. Hz.Aişe hicab ayet-i geldikten sonra müslüman hanımların durumunu şöyle anlatır:
"Vallahi ben Allah'ın kitabını tasdik, Onun indirdiğine iman açısından ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nur suresinin örtünme ayeti gelince erkekleri kendilerine varıp Allah'ın indirdiği ayetleri okumaya başladılar. Hanımların hepisi Allah'ın emrine uyarak yünden ve pamuktan yapılmış örtülerine büründüler, Resulullah'ın arkasında sabah namazı kılmaya geldiler."

Hicab ve tesettür ayetleri geldikten sonra iki çeşit tesettür farz kılındı.

Erginlik çağına girdiği andan itibaren her kadının bütün vücudunu örtmesi, mahremlerin dışında hiç kimseye göstermemesi
Meşru bir ihtiyaç olmadıkça evlerinden dışarı çıkıp namahrem erkeklerle karışık dolaşıp oturmak
Bu konuda haremlik-selamlık müessesini İslam getirmiştir.

Faydalanılan Eserler:
1) İlmihal, Türkiye Diyanet Vakfı İslami Araştırmalar Merkezi
2) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN

Siz sefada iken kimse size karşı kusur eylemez vefa’da, fakat, siz cefada iken anlaşılır kim sefa’da, kimler vefa’da

[col
leylifer
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 04, 2008, 06:47:29 ÖS »

Tesettürlüyüm Çünkü..

Allahı hatırlamak ve hatırlatmak için..

Yaratılış gayemin gereği..

Özel olduğum için .. Özel hissettiğim için .. İnsanların gözünde değil Rabbimin nazarında özel olduğum için.. Kulluğumun gereği.. Rabbimin rızasını kazanmak için..

tesettürlüyüm çünkü;

Tesettürlüyken daha rahat olduğum için.. Dışarıda kendimi en rahat hissedebileceğim giyim şekli olduğu için.. Allah rızası için.. Birtakım kötü gözlerden koruduğu için..

Tesettürlü bir insan dış görünüşüyle değil de kişiliği ve ahlakıyla davranışlarıyla, düşünceleriyle ön planda olduğu için..

Tesettürlüyüm çünkü ;

Buna verilecek en iyi cevabım: İnancımın kanıtlarından biri TESETTÜRÜM..

İnanıyorum; emri başım üstünde her varlığa sevgi duyuyorum.. her varlık O na çıkıyor.. O nu seviyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

Rabbim bize zinet değerinde bakıyor ve ben bu zineti en iyi şekilde muhafaza etmek istiyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

kadınlık vasfıyla deği,insan vasfıyla hayatta ilerlemek istiyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

Ehli imana zarar vermek istemiyorum..

Tesettürlüyüm çünkü;

Tesettürün en baş vasfı başörtüsünü ilk önce kalbimde sonra kafamda taşıyorum..

Tesettürlüyüm çünkü;

İslamı yaşamayı kolaylaştırıyor, hayatımın her safhasına yaymamı sağlıyor..

Tesettürlüyüm çünkü;

Bana Rabbimi hatırlatıyor ve hatırlatanlardan olmak istiyorum..

Tesettürlüyüm çünkü ;

"KULUM" DİYE YADEDİLENLERDEN OLMAK İSTİYORUM..

Tesettürlüyüm çünkü;

Hürüm ben.. tesettürüm sayesinde namahremim, saygı duruşuna geçmek zorunda.. (öyle bir temsil etmeliyim ki, bu olmak zorunda)

Tesettürlüyüm çünkü;

HAKK böyle istiyor .. Hakk istedi mi, şek yok şüphe yok koşul yok şart yok..

Tesettürlüyüm;

çünkü hürüm ben.. Budur sebebi örtümü başımda taşırken gözlerimin ışıması.. Gurur addetmeyiniz..

Tesettürlüyüm çünkü ;

DEĞERLİYİM!!

Tesettürlüyüm Çünkü..

Allah'a İtaat Ediyorum..

Tesettürlüyüm...

Çünkü Allah'a Teslim oldum..

Her kalbin çarpıntısı, kendi ecelinin ayak sesidir.

Beyazid-i Bistami
derya
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 22, 2008, 11:41:42 ÖS »

Allah aşkına bu söylediklerine sen inanıyo musun?

tesettürlü değilim çünkü

Allahın dış görünüşümle beni değerlendirmiyceğini
bir parça bezin beni kötülüklerden korumuycanı
yine o bezin bana ahlaklı olmayı öğretmiyceni
insanın içindeki iyiliğin ya da kötülüğün o bezle alakalı olmadığını
****dinin bu tür şeylerden ibaret olmadığını ****
İslamiyetin sevgi dini olduğunu
bir çok kapalı insandan daha merhametli açıkların bulunduğunu
fitne ve fesatın bir bez parçasıyla uzaklaştırılmadığını
Allahın bedenimize eziyet etmemizi yasakladığını (yaz günlerinde montla gezmek eziyet değil de ne?)
insanların zor ve önemli şeyleri bu tür basit şeylerle örtmeye çalıştığını
( fakirlere yardım etmek açları doyurmak hastaları ziyaret etmek öğrencileri okutmak varken kapanarak cennete gitcemizi sanıyoruz..)
Allahı anmak için ne zamana ne de kıyafete ihtiyacım olmadığını onun hep yanımda olduğunu ve onu anlatmak için o beze ihtiyacım olmadığını
inancımı kendime saklamam gerektiğini kimseye dindar olduğumu kanıtlamak zorunda omadığımı ibadetin gizli yapılması gerektiğini
kısacası dindarlığımın kimseyi ilgilendirmediğini
Tesetürlü insan iyidir teseddürsüz kötü gibi salak bişeyin olmayacağını

MÜSLÜMAN OLMANIN  BİR BEZ PARÇASIYLA ÖLÇÜLMEDİĞİNİ BİLİYORUM!..

Peygamberime ve gelmiş geçmiş bütün peygamberlere başta Allaha SÖZDE DEĞİL ÖZDE AŞIĞIM.. kimseyi inandırmak zorunda değilim..
bazı kimselerin oyuncağı olmayacağım.. kimse beni dinimi kullanarak para kazanamayacak!..

HAK İYİ OLMANI MERHAMETLİ OLMANI İBADET YAPMANI ZİKRETMENİ İSTİYOR!.. BEN DİNDARIM MUHABBETİ YAPMANI DEĞİL HAK KUL HAKKI YEMENİ YASAKLIYOR SABIRLI OLMANI GIYBET YAPMAMANI GÖNÜLDEN İMAN ETMENİ İBADETİNLE HAVA ATMAMANI İSTİYOR..
ÖZEL OLAN SEN DEĞİLSİN!.. SEN HERHANGİ BİR İNSANSIN..
ÖZEL OLAN MÜSLÜMANLIK.. ONU İYİ ANLAMALI VE ANLAMAK İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL OLDUĞU GİBİ ANLATMALIYIZ..  ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN..

tesettürsüzüm çünkü
Allaha gönülden iman ettim!.. 
« Son Düzenleme: Haziran 22, 2008, 11:56:11 ÖS Gönderen: derya » Logged
Asihan
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 22, 2008, 11:52:11 ÖS »

Allah başı başörtüsüyle kapatın demiyor , öyle bi sözcük grubu göremedim,varda ben görmüyorsam uyarın , haa eskiden öyleydi ama insanlar çok aşırı cahil olduğu için öyleydi , günümüzde TESETTÜRLÜ KADINLARI GÖRÜYORUZ!!!!! NASIL NAMUSLU OLDUKLARINI!!!! Sizce onlar dindar mı Göz kırpan Kocalarının başkalarıyla yatmalarını isteyenler(örn:meb bakanımızın karısı!!!) sizce bunlar dindar mı!!! Önemli olan içten sevmek Göz kırpan iş sadece tesettür değil! Tesettür takınca kadınlar güneş alamadıkları için kemik erimesi hastalığına yakalanıyorlar!!! Önemli Olan İçten Sevmek! İnanmak! Ve fazla açık giyinmemek!(insanların nefisleriyle oynayacak kadar)
mustafaakcelik
Administrator
Newbie

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 24, 2008, 07:45:49 ÖÖ »

Tesettürlüyüm Çünkü..

Allahı hatırlamak ve hatırlatmak için..

Yaratılış gayemin gereği..

Özel olduğum için .. Özel hissettiğim için .. İnsanların gözünde değil Rabbimin nazarında özel olduğum için.. Kulluğumun gereği.. Rabbimin rızasını kazanmak için..

tesettürlüyüm çünkü;

Tesettürlüyken daha rahat olduğum için.. Dışarıda kendimi en rahat hissedebileceğim giyim şekli olduğu için.. Allah rızası için.. Birtakım kötü gözlerden koruduğu için..

Tesettürlü bir insan dış görünüşüyle değil de kişiliği ve ahlakıyla davranışlarıyla, düşünceleriyle ön planda olduğu için..

Tesettürlüyüm çünkü ;

Buna verilecek en iyi cevabım: İnancımın kanıtlarından biri TESETTÜRÜM..

İnanıyorum; emri başım üstünde her varlığa sevgi duyuyorum.. her varlık O na çıkıyor.. O nu seviyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

Rabbim bize zinet değerinde bakıyor ve ben bu zineti en iyi şekilde muhafaza etmek istiyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

kadınlık vasfıyla deği,insan vasfıyla hayatta ilerlemek istiyorum..

tesettürlüyüm çünkü;

Ehli imana zarar vermek istemiyorum..

Tesettürlüyüm çünkü;

Tesettürün en baş vasfı başörtüsünü ilk önce kalbimde sonra kafamda taşıyorum..

Tesettürlüyüm çünkü;

İslamı yaşamayı kolaylaştırıyor, hayatımın her safhasına yaymamı sağlıyor..

Tesettürlüyüm çünkü;

Bana Rabbimi hatırlatıyor ve hatırlatanlardan olmak istiyorum..

Tesettürlüyüm çünkü ;

"KULUM" DİYE YADEDİLENLERDEN OLMAK İSTİYORUM..

Tesettürlüyüm çünkü;

Hürüm ben.. tesettürüm sayesinde namahremim, saygı duruşuna geçmek zorunda.. (öyle bir temsil etmeliyim ki, bu olmak zorunda)

Tesettürlüyüm çünkü;

HAKK böyle istiyor .. Hakk istedi mi, şek yok şüphe yok koşul yok şart yok..

Tesettürlüyüm;

çünkü hürüm ben.. Budur sebebi örtümü başımda taşırken gözlerimin ışıması.. Gurur addetmeyiniz..

Tesettürlüyüm çünkü ;

DEĞERLİYİM!!

Tesettürlüyüm Çünkü..

Allah'a İtaat Ediyorum..

Tesettürlüyüm...

Çünkü Allah'a Teslim oldum..

tesettürlü değilim çünkü

Allahın bedenimize eziyet etmemizi yasakladığını (yaz günlerinde montla gezmek eziyet değil de ne?)
( fakirlere yardım etmek açları doyurmak hastaları ziyaret etmek öğrencileri okutmak varken kapanarak cennete gitcemizi sanıyoruz..)
Allahı anmak için ne zamana ne de kıyafete ihtiyacım olmadığını onun hep yanımda olduğunu ve onu anlatmak için o beze ihtiyacım olmadığını
inancımı kendime saklamam gerektiğini kimseye dindar olduğumu kanıtlamak zorunda omadığımı ibadetin gizli yapılması gerektiğini

Peygamberime ve gelmiş geçmiş bütün peygamberlere başta Allaha SÖZDE DEĞİL ÖZDE AŞIĞIM.. kimseyi inandırmak zorunda değilim..
bazı kimselerin oyuncağı olmayacağım.. kimse beni dinimi kullanarak para kazanamayacak!..

HAK İYİ OLMANI MERHAMETLİ OLMANI İBADET YAPMANI ZİKRETMENİ İSTİYOR!.. BEN DİNDARIM MUHABBETİ YAPMANI DEĞİL HAK KUL HAKKI YEMENİ YASAKLIYOR SABIRLI OLMANI GIYBET YAPMAMANI GÖNÜLDEN İMAN ETMENİ İBADETİNLE HAVA ATMAMANI İSTİYOR..
ÖZEL OLAN SEN DEĞİLSİN!.. SEN HERHANGİ BİR İNSANSIN..
ÖZEL OLAN MÜSLÜMANLIK.. ONU İYİ ANLAMALI VE ANLAMAK İSTEDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL OLDUĞU GİBİ ANLATMALIYIZ..  ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN..

tesettürsüzüm çünkü
Allaha gönülden iman ettim!.. 
         Allah başı başörtüsüyle kapatın demiyor , öyle bi sözcük grubu göremedim,varda ben görmüyorsam uyarın , haa eskiden öyleydi ama insanlar çok aşırı cahil olduğu için öyleydi , günümüzde TESETTÜRLÜ KADINLARI GÖRÜYORUZ!!!!! NASIL NAMUSLU OLDUKLARINI!!!! Sizce onlar dindar mı Göz kırpan Kocalarının başkalarıyla yatmalarını isteyenler(örn:meb bakanımızın karısı!!!) sizce bunlar dindar mı!!! Önemli olan içten sevmek Göz kırpan iş sadece tesettür değil! Tesettür takınca kadınlar güneş alamadıkları için kemik erimesi hastalığına yakalanıyorlar!!! Önemli Olan İçten Sevmek! İnanmak! Ve fazla açık giyinmemek!(insanların nefisleriyle oynayacak kadar)

leylifer arkadaşın yazısında bazı cümleler dogru degil evet.ama derya,  leylifer arkadaşın dogru olmayan cümlelerini daha hoş bir şekilde anlatabilirdin.

öncelikle insanların şunu kavramaları gerekiyor.başörtüsü sadece dinin isteklerinin bir parçası.namaz kılmak gibi,oruç tutmak gibi...günümüzde çogu insanın ibadetlerini dört dörtlük yaptıgını söyleyemeyiz.başörtülü arkadaşlarımızında dört dörtlük müslüman oldugunu söyleyen yok zaten.onlarda insan.onlarında bizler gibi yanlışları olabilir.baş örtüsünü takınca tüm yanlışları gitmiyorki.baş örtüsü sadece dinin isteklerinden bir tanesi.bir insanın sadece oruç tutup yada namaz kılıp dört dörtlük müslüman olamayacagı gibi sadece başörtüsüylede dört dörtlük bir müslüman olamaz.kaçımız dinin isteklerini tam yapabiliyoruzki.

birde istegim bir insanın hatasını tüm insanlara maal edecek büyük bir yanlışa düşmemeniz.genelleme yapmak ortalıgı karıştırmaktan başka bir şeye yaramıyor.dogru olmayan hiç uygun görmedigim bi davranış.

derya senin dinini kimse sorgulamadıki sen ''Peygamberime ve gelmiş geçmiş bütün peygamberlere başta Allaha SÖZDE DEĞİL ÖZDE AŞIĞIM.. kimseyi inandırmak zorunda değilim..
''  yazmışsın.

Birde '' ( fakirlere yardım etmek açları doyurmak hastaları ziyaret etmek öğrencileri okutmak varken kapanarak cennete gitcemizi sanıyoruz..) ''  yazmışsın.bunun cevabını yukarıda verdim sanırım Gülümseme .başörtüsüne dogru olmayan açıdan bakıyosun.bunun cevabını yukarıda verdim derya.

söylenme şekli dogru olmasada deryanın sözlerinin bazılarına katılıyorum..ama yazılarınızı tekrar okuyup yazılarınızda birinize saldıracak gibi degilde daha kardeşçe yazmanızı hatalı düşündügünüz yerleri daha yumuşak bir şekilde anlatmanızı istiyorum.önce iletişim problemimizi çözelimki bir birimize düşüncelerimizi iyi aktaralım ve birbirimizi iyi anlayalım.iletişim problemimiz çözülünce aslında hepimizin aynı şeyi düşündügü göreceksiniz.
« Son Düzenleme: Haziran 24, 2008, 07:49:37 ÖÖ Gönderen: mustafaakcelik » Logged
EmoRfoGirl
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 27, 2008, 12:43:08 ÖÖ »

Allah başörtüsü ile kapanın demiyor demişsin muhterem peki açıklarmısın  "Kadınlar, başörtülerini, yakalarını örtecek biçimde başlarına örtsünler" (Nûr (24) 31.) bu ayeti.Eskiden insanlar cahildi diyorsun be hey kardeş hangi eskiden bahsediyorsun sen. Cahiliye devrinden bahsediyorsun diyeceğim ama o devirde örtünme yoktu henüz yok hayır Peygamber Efendimiz (s.a.v.) döneminden bahsediyorsun diyeceğim ama o dönemdekileri sen cahil diye nitelendiriyorsan sen hangi konumdasın bilemiyeceğim.

Örtünme konusunda neden bazı şeyleri gözardı edebiliyorsunuz anlamıyorum sadece bizim dinimizdemi var bu elbette hayır her dinlerin aslına indiğinizde örtünme vardır fakat nedense bunları görmüyorlar yok yok aslında görmek İSTEMEDİKLERİNDEN...

Kardeş sen eğerki bir veya birkaç kişi görüpte onları kınıyor ve genelleme yapıyorsan nasıl bir kişiliğe sahipsin.Onca insanın hakkına girdiğinin umarım farkındasındır nasıl bir zihniyete sahipsin ki bu genellemeyi yapabiliyorsun???Nasıl namuslarına dil uzatabilme hakkını kendinde görüyorsun.sizce onlar dindarmı nasıl diyebiliyorsun senmi belirliyorsun bu ölçütü de haberimiz yok?Ney

''Önemli Olan İçten Sevmek! İnanmak! Ve fazla açık giyinmemek!(insanların nefisleriyle oynayacak kadar)'' kusura bakma ama senin laflarına değil onca insan ALLAH ın kelamına bakar fetva vermek sanamı düştü şimdi?NeyNey?

Sorularımın hepsine yanıt bekliyorum bizzat tarafınızdan!!!

Siz sefada iken kimse size karşı kusur eylemez vefa’da, fakat, siz cefada iken anlaşılır kim sefa’da, kimler vefa’da

[col
EmoRfoGirl
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 27, 2008, 01:00:02 ÖÖ »

tesettürlü değilim çünkü

Kardeş eğer ki sen sadece bez parçası olarak görüyorsan söylenecek ne var ki? Onca insanın başörtüsü namusumdur dediği şeye sen sadece bez parçası diyebiliyorsan....Elbette sadece kapanmakla iş bitmiyor zaten önemli olanda hepsini bir arada götürmek değilmidir?Ama sen tutup bunu inkar boyutuna getiriyorsun neredeyse ne kadar doğru sence?

( fakirlere yardım etmek açları doyurmak hastaları ziyaret etmek öğrencileri okutmak varken kapanarak cennete gitcemizi sanıyoruz..)  demişsin insan ibadetini cennet içinmi yapar ? Allah rızası için yapılır diye biliyoruz kaç yıldır yanlışmıyız yoksa ? Allah'ın rızası olmadan hangi cennetten bahsediyorsun ki?

Eğer ki Rabbin emirlerine uyuyorsak ,uyabiliyorsak başörtüsü külfet gelmemeli bizlere sıcaktan bahsediliyor ya hani yaz gününde kapanmaktan  nefse zor gelenler asıl mücadelemiz değilmidir?

Başörtüsü Farzdır kardeşler,müminler..Söylediğimiz sözlerin nerelere gideceğini iyice düşünüp sarfedelim zira Allah (c..c.) ın bir farzını inkâr etmek dinden çıkmaya tekabul eder.(dikkat inkâr ettiğinizi ima etmiyorum sadece sarfedilen sözlerin ne boyuta gidebileceğini söylüyorum ki zaten bunu ben değil Allah (c.c.) kelamında söylüyor....)

[col
mirza
Newbie
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 10, 2008, 06:07:44 ÖS »

TAKLİTLERİM DEN SAKININ.... 

BY.. mirza..(serasker)

اَلإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ شُعْبَةً أفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلهَ إِلاَّاللَّهُ وَأدْنَاهَا إِمَاطَةُ اْلأذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَ
Sayfa: [1]
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: